książki

Re: książki

Postprzez ROBbot Śr 7. kwi 2010, 21:05

Jak moja przedmówczyni również polecam gorąco Trylogia Czarnego Maga, Trudi Canavan :) ten cykl przeczytałem ciurkiem nie mogąc się oderwać i po nocach nie przesypanych :P Po tym od razu prequel Uczennica Maga :)
Będąc nienasyconym tymi klimatami przeszedłem momentalnie do cykl Ery Pięciorga również tej autorki :) Obecnie nie mogąc się doczekać trzeciej a zarazem ostatniej książki z tego cyklu (Głos Bogów), która w Polsce ma premierę w kwietniu, czyli już teraz ^^
Zastępując sobie tymczasem chwilę inną lekturą jestem w trakcie pochłaniania Władcy Barcelony Chufo Llorensa, która przyznam jest całkiem niezła i wciągająca :D Ale jednak książek Trudi Canavan nie przebija, obecnie będących u mnie na topie^^
Widziałem również, że Terrego Pratchetta tu wspominają :) to dodam tylko że do chwili gdy nie dostałem w rączki twórczości pani Canavan był moim ulubionym autorem, a jego humor był nieziemski :D ale ostatnimi czasy zaniedbałem go ^^ pewnie powrócę do nadrobienia strat jak tylko dorwę w rączki i skończę z Erą Pięciorga :)
ROBbot

Postprzez Redzia Cz 8. kwi 2010, 10:04

Hej Robot :) Ja też z Trylogii przerzuciłam się na Erę pięciorga i też czekam na premierę książki w Polsce :) tylko co my zrobimy dalej? Co czytać, żeby było w tych klimatach, żeby nie pozwoliło oderwać się od kartek?
Redzia

Postprzez Ancalagon Pn 12. kwi 2010, 00:00

ROBbot napisał(a):Jak moja przedmówczyni również polecam gorąco Trylogia Czarnego Maga, Trudi Canavan :) ten cykl przeczytałem ciurkiem nie mogąc się oderwać i po nocach nie przesypanych :P Po tym od razu prequel Uczennica Maga :)

Trylogii niestety nie miałem okazji przeczytać, ale czytałem Uczennicę Maga i szczerze powiedziawszy, nudziła mnie ta książka :P

Jeszcze bardzo polecam Anioły i demony (film w porównaniu do książki to jest nieporozumienie), no i Władcę pierścieni.
Ancalagon

Postprzez Nakor Cz 15. kwi 2010, 11:17

To i ja coś Wam polecę:

Trudi już każdy zachwala, dodam że nie tylko wydała trylogię czarnego maga a również "Era Pięciorga" - polecam.
Licia Troisi - 3 książki "Wojna świata wynurzonego" jak i nowa trylogia której nie czytałem a dzieje się wcześniej w tym samym świecie co Wojna świata wynurzonego
Jacek Piekara i jego niezłomny w wierze inkwizytor...
Maja Lida Kossakowska - Opowieści o aniołach.. polecam.

Pratcheta już ktoś wspomniał również... tego nie trzeba zachęcać, to trzeba przeczytać.

No i teraz moi ulubieńcy:
Neil Gaiman, komiksy książki... wpisz w wiki lub google i czytaj to co zrobił i to jak o nim ludzie piszą

No i Raymond E. Feist - niestety dostępne tylko książki z lat 80-90 na allegro nie ma wznowionego druku (chyba że nowe powstają) historia którą stworzył można czytać w kółko i się nie nudzi.. fantastyka czysta fantastyka

Pozdr'o
Nakor
Ostatnio edytowano Cz 15. kwi 2010, 12:00 przez Nakor, łącznie edytowano 1 raz
Nakor

Postprzez Redzia Cz 15. kwi 2010, 11:26

Era pięciorga jest rzeczywiście bardzo dobra, ale jak wszystko co pisze Trudi... za szybko się skończyła :(
Redzia

Postprzez Alana_Enes Śr 18. sie 2010, 11:56

Ja też uwielbiam "Świat Dysku" T.Pratchetta. Ostatnio czytałam Złodzieja Czasu.
Polecam też "Serię Niefortunnych Zdarzeń" Lemonego Snicketa. Trochę katastrof, mnóstwo
ciemnych tajemnic i spora dawka czarnego humoru pisarza.
Alana_Enes

Postprzez TREBORint So 21. sie 2010, 11:48

Terry'ego Pratchetta i jego kultową serię "Świat Dysku" zna chyba każdy, ^^ a przynajmniej zetknął się z którąś z jego książek :)
Dla fanów jego twórczości, którzy niecierpliwie wyczekują kolejnej książki Świata Dysku, a chcieliby coś z tego klimatu poczytać, polecam zapoznać się z Martin'em Scottem.
Jest rywalem T. Pratchetta jak się pisze o nim "Najpopularniejszy obok Terry'ego Pratchetta przedstawiciel gatunku zwanego comic fantasy"
Jego seria przygód Txraxasa (np. "Thraxas na wyscigach", Thraxas i wojowniczy mnisi" czy "Thraxas mag") jest naprawdę dobra i dorównuje serii Świata Dysku ;]

Gorąco polecam i pozdrawiam cieplutko ^^
"Idziemy przez ten świat samotnie, ale jeśli mamy szczęście, to przez jedną chwilę należymy do kogoś i ta jedna chwila pozwala nam przetrwać całe wypełnione samotnością życie."
TREBORint

Postprzez Berdine N 22. sie 2010, 20:57

Ja jednym tchem przeczytałam cały cykl Miecz Prawdy Terrego Goodkinda - serial TV to jedno wielkie nieporozumienie. Autor ma świetne pióro, od pierwszego zdania chce się wiedzieć co będzie dalej. A ostatnią taką większą lekturą był oczywiście Zmierzch - wszystkie części.
Lepiej mieć Parkinsona i rozlać, niż Alzheimera i zapomnieć wypić
Berdine

Postprzez Wulfgar Pn 30. sie 2010, 18:25

Ja czytam powieści R.A.Salvatora, wszystkie tomy już przeczytane, od niedawna zacząłem czytać Malowany człowiek, póki co tom I mam za sobą...a tak to pojedyncze opowieści ze świata Forgotten Realms.
Obrazek
Wulfgar

Poprzednia strona

Powrót do RPG, Opowiadania i Prasa